PAREKKLHCIA

Μετά το 800 μ.Χ και ύστερα από επιδρομές Βαρβάρων , σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του Αντωνίου Λαρίσης στο εγκώμιο του στον Οικουμένιο που εξεφώνησε μέσα στο Ναό των Αρχαγγέλων στο φρούριο και μπροστά στο Λείψανο του Αγίου Οικουμενίου, η μεσαιωνική πόλη σχηματίζεται ,συγκεντρώνεται επάνω και γύρω από την Παλαιά Ακρόπολη που κτίσθηκε νέος Ναός ή ανακαινίσθηκε πιθανώς παλαιός από τον υιόν της Αυτοκράτειρας θεοδώρας Μιχαήλ Γ΄τον Μέθυσο.

Ο ναός της Θεοτόκου, όχι η Παλαιά Εκκλησία αλλά ο μικρότερος νεκροταφειακός Ναός Περί την Παναγία Φανερωμένη ήταν και έμεινε έξω από τα τείχη. Μέσα στο κάστρο διέμειναν κυρίως αρχοντικές οικογένειες, ο Επίσκοπος και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. ¨εξω από τα τείχη ,περισσότερο πρός Ανατολάς και προς το μέρος του ποταμού, διέμειναν οι κατώτερες τάξεις.

Κατα την μέση λοιπόν και ύστερη Βυζαντινή περίοδο, καθεδρικός Ναός των Τρικάλων ήταν ο Ναός των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ,πράγμα που ήταν γνωστό στους κατοίκους των Τρικαλων μέχρι τουλάχιστον τις αρχές του 20ου αιώνα.

Άλλοι ενοριακοί ναοί δέν αναφέρονται αυτη την εποχή στα Τρίκαλα, εκτός από τα μετόχια των μονών της Δυτικής θεσσαλίας όπως ήταν η μονή του Αγίου Νικολάου με την οποία σχετίζεται ο Ναός των Τριών Ιεραρχών.

|